Благотворителни Организации

SOS Детски Селища България

SOS Детски Селища България

Официален сайт на SOS Детски селища България

Сдружение SOS Детски селища България е първата гражданска правозащитна организация в страната, която предоставя директна грижа за деца в риск. За първи път след демократичните промени Сдружението предлага алтернатива на институционалната грижа за деца – грижа в SOS семейство.

Защо сме тук?

 

Като дете имаш нужда от човек, който наистина те вижда и който винаги е до теб, независимо какво се случва. Някой, който те държи за ръката, когато си малък и който вярва в теб, когато пораснеш и правиш първите си стъпки към самостоятелен живот.

 

Но днес едно на всеки десет деца и младежи е разделено от семейството си, изоставено, неглижирано, принудено да живее в среда на насилие и да расте без необходимата подкрепа.  Последиците от това остават за цял живот, създавайки вреден цикъл, който се повтаря от поколение на поколение.

 

Ние сме тук, за да прекъснем този цикъл на неглижиране, насилие и изоставяне и в най-добрия случай да го предотвратим. Когато едно дете, младеж или семейство е загубило правото си на глас, ние им помагаме да го намерят. Когато са загубили способността си да се доверяват, ние им я възвръщаме. А когато им липсва увереност, ние им помагаме да добият кураж и умения, с които да натрупат увереност и да се справят в бъдеще.

Кои сме ние?

Ние сме част от голямото международно семейство SOS Children’s Villages International, което се грижи за близо 2,500,000 деца в 137 страни по света. Ние работим с деца, младежи и семейства, за да прекъснем въпросния цикъл на местно ниво.

 

Ние подкрепяме семейства в риск, за да ги запазим цели и да предотвратим раздялата. Предлагаме алтернативна/ семейна грижа, когато има нужда. Помагаме на младите хора по техния път към независим живот. Застъпваме се за правата на децата. Заедно с нашите дарители и партньори поставяме основите на едно по-светло бъдеще.
 

 

Визия и мисия

Нашата визия: Всяко дете има семейство и расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Нашата мисия: Ние подкрепяме семейства в създаването на сигурна, стабилна и обгрижваща децата среда. Ние участваме в развитието на местните общности.

Нашето желание: Да прекъснем цикъла на неглижиране, насилие и изоставяне. 

 

Как помагаме?

Вече над 30 г. Сдружение SOS Детски селища България осигурява семейство и здравословна среда за развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят закрилата на своите родители. Сдружението предлага семеен тип грижа и подкрепа на семейството и активно се застъпва за правата на децата и младежите.

1.Подкрепа на семейството и превенция на разделяне на деца от техните семейства

Програмата „Подкрепа на семейството“ е насочена към деца, които са в риск да загубят грижата на родителите си, като оказва социална и психологическа помощ на семействата, за да могат да се грижат по-добре за своите деца. Програмата се предоставя в SOS Консултативните ни центрове в София, Перник, Велико Търново, Габрово и Трявна.

За млади майки и бременни жени, които нямат подкрепа от семействата си и срещат трудности преди или в първите месеци след раждането,  Звено "Майка и бебе" в гр. Габрово предоставя временно настаняване до 6 месеца.

2.Семеен тип грижа

Сдружение SOS Детски селища предоставя приемна грижа чрез SOS приемни семейства в Трявна, Габрово, Велико Търново,  София, Перник и Брезник.  Деца, разделени от родителите си,  растат в семейство, в среда на любов, доверие и сигурност.

SOS Семейните ни домове осигуряват дом и грижа за  юноши и девойки на възраст между 14 и 18 години, за които до момента на приемането им са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното семейство, настаняване в семейството на близки и роднини, осиновяване или настаняване в приемно семейство. Семейните ни домове са в София, Велико Търново и Габрово.  

3.Програма „Начало на самостоятелен живот“

Програма “Начало на самостоятелен живот” е основната форма на подкрепа  за младежите, които са отглеждани в SOS грижа, живеят самостоятелно извън SOS семейните домове, работят или учат, но все още се нуждаят от подкрепа, за да се справят успешно в живота. Сдружението оказва консултативна и финансова помощ на младежите в рамките на 3 години след напускане на грижа.

 4. Застъпничество за правата на детето

Сдружение SOS Детски селища се застъпва за правата на децата и подкрепя семействата им в усилията им да подобрят качеството си на живот.

 

Как можеш да помогнеш и ти?

Като прегърнеш нашата кауза – „ПЪЛЕН С ОБИЧ ДОМ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ“, защото именно така ще помогнеш да прекъснем цикъла на неглижиране, насилие и изоставяне. Набраните средства ще бъдат в подкрепа на децата, младежите и семействата, за които се грижим.

Ние от CateringsForHope вярваме, че можем да превърнем благотворителноста в нещо желано, отговорно и масово.

„БИНОВИС“ ООД

Всички права са запазени © 2022. | www.cateringsforhope.bg